21. 10. 2017.

Proglašen Dan bez mobitela u prometu!

21. listopda 2017.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu 21. listopada 2017. proglašen je Danom bez mobitela u prometu i od tada se svake godine taj datum kroz kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu pokušava utjecati na smanjenje broja nesreća uzrokovanih tim opasnim i u Hrvatskoj vrlo učestalim ponašanjem. Prilikom inauguracije Dana bez mobitela u prometu 21. listopada na Cvjetnom trgu okupio se gotovo cijeli državni vrh i brojne osobe iz javnog života koje su se time uključile u kampanju i poručili kako se protiv loših navika korištenja mobitela u prometu valja boriti.

Povorku za 21. 10. predvodila predsjednica Hrvatske

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao izaslanik Vlade RH bili su na čelu povorke koja se od Cvjetnog trga uputila prema Teslinoj skupa s građanima i porukama kako je navika korištenja mobitela u prometu opasna!

U događanju proglašenja 21. listopada, Dana bez mobitela u prometu, projekta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS) kojega podupire Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sudjelovali su gradonačelnik Milan Bandić, državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Damir Trut, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i drugi.

Političari potpisali Moju obveznicu

Obećanje da neće telefonirati u vožnji i da hoće druge upozoravati da to ne čine, a pod nazivom „Moja obveznica“, potpisali su svi okupljeni dužnosnici skupa s građanima. Nakon toga svi zajedno krenuli su u povorci kroz središte grada kako bi poručili da su uključeni u borbu protiv korištenja mobitela u prometu.Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela koje je proveo HUMS, u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika.

Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika.„Kad problemu posvećujemo samo njegov, nacionalni dan, postaje jasno da je riječ o važnom pitanju, u čijoj se pozadini krije velika opasnost koju ne smijemo zanemarivati niti olako shvaćati” – rekao je ministar Božinović, koji je u događanju sudjelovao kao izaslanik predsjednika Vlade RH, i naglasio: „Ovo nije samo pitanje policije odnosno represivnog sustava nego pitanje od društvenog značaja koje se treba rješavati strukturirano, znači u čije se rješavanje trebaju uključiti svi koji mogu pridonijeti, i roditelji i obrazovni sustav kako bi utjecali na podizanje svijesti svih sudionika u prometu.“

Mobitel je postao četvrti ubojica na cesti!

„Prepoznali smo preventivni projekt Hrvatske udruge menadžera sigurnosti o smanjenju broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu i zahvaljujemo Udruzi na istraživanju koje je provela te smo sufinanciranjem sredstava iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama dali punu podršku ovom projektu“ – rekao je ministar unutarnjih poslova, naglasivši kako je zdravlje i život ljudi na prvom mjestu jer je odvlačenje pažnje koje uzrokuje mobitel u vožnji iznimno opasno za vozače, bicikliste i pješake. „Iako 91 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje valja istaknuti da je 78 posto svjesno te opasnosti u prometu. S druge strane više od 50 posto ne bi tu naviku mijenjalo ni onda kad bi kazne bile utrostručene. To nam govori kako je korištenje mobitela u prometu, u vožnji, zapravo društveno vrlo prihvatljivo ponašanje. I to treba mijenjati“, naglasio je Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a.

„Korištenje mobitela tijekom vožnje postalo je “novi ubojica” na cesti , stručnjaci govore da se radi o četvrtom ubojici u cestovnom prometu. Projektom Dan bez mobitela u prometu naoko smo ušli u nemoguću misiju, jer naviku korištenja mobitela u prometu nećemo moći promijeniti preko noći, posebice što se radi s druge strane o korištenju mobitela koji je inače naša svakodnevna potreba. Kampanjama prevencije koje ćemo organizirati i idućih godina uvjereni smo da ćemo u sinergiji s aktivnostima policije polučiti uspjeh i podići svijest o opasnosti i važnosti mijenjanja navika koja u prometu nije dobro došla, jer nas može dovesti samo do stradanja“ naglasila je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu.