ISTRAŽIVANJE PONAŠANJA

Naviku ne bi mijenjali bez obzira na visinu kazne!

Kad 91 posto vozača kaže da koristi mobitel za vrijeme vožnje, slobodno možemo zaključiti da takvo ponašanje građani ne smatraju nepoželjnim ili neodgovornim. Istraživanje ponašanja i navika sudionika u prometu u odnosu na korištenje mobitela proveli smo lipnju 2017. godine u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu i prvo je takve vrste u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno u lipnju na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika iz 21 županije.

Rezultati istraživanja pokazali su poraznu sliku navika vozača automobila, budući je čak 91 posto priznalo da koristi mobitel za volanom! U istraživanje smo uključili i bicikliste i pješake, sudionike u prometu na koje se do tada uopće nije obraćala pažnja vezano za naviku korištenja mobitela u prometu, iako ih sve više stradava upravo zato jer im je pažnja smanjena budući su koristili mobitel za prometovanja. Što se biciklista tiče, svaki treći tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima i sluša glazbu. Više od 50 posto pješaka mobitel koristi za razgovor, SMS i društvene mreže kad prelaze prometnice.

Mobitel vozači za volanom najviše koriste za razgovor, potom za navigaciju, a na trećem je mjestu SMS. Iako gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje opasno, čak 38,7 posto navodi da ga ne bi mijenjali bez obzira na visinu kazne, a 7,2 posto smatra da je kažnjavanje nepotrebno. Statistika hrvatske policije govori da u prekršaju telefoniranja u vožnji godišnje bude uhvaćeno oko 39 tisuća vozača, što je 4,7 posto u odnosu na ukupan broj prekršaja. Preciznih podataka koliko uporaba mobitela na godišnjoj razini uzrokuje prometnih nesreća nema. Postoje dokazani pojedinačni slučajevi, kad se radi o prometnim tragedijama, poput nesreće na autocesti kod tunela Ledenik u srpnju 2006. godine kad je vozač tegljača naletio na kolonu vozila kojom prilikom su poginule dvije žene i dvoje djece, a u sudskom postupku je ustanovljeno da je vozač u trenutku nesreće koristio mobitel, točnije, pisao je SMS poruke. Svakodnevno na ulicama možemo vidjeti vozače, bicikliste i pješaka kako koriste mobitel bilo za volanom, bilo kad prelaze raskrižja, te običnim promatranjem ustanoviti koliko takvo ponašanje ometa pažnju čovjeka od događanja u prometu i koliko povećava vjerojatnost da se zato dogode stradanja. Istraživanja o stupnju distrakcije (ometene pažnje) za vrijeme korištenja mobitela u vožnji dokazuju da je vjerojatnost nesreće povećana za četiri do devet puta (Charlton, 2009). Smanjena pažnja vozača s mobitelom dovodi se u razinu smanjene pažnje vozača koji ima 1 promil alkohola u krvi. Najopasnije je pisanje poruka, čak 23 puta povećava se vjerojatnost prometne nesreće u odnosu na one koji mobitel ne koriste za pisanje poruka tijekom upravljanja vozilom. Studija koju je u Velikoj Britaniji proveo Transport Research Laboratory otkrila je i da razgovor s hands-free uređajem remeti reakciju vozača na isti način kao i alkohol u većoj koncentraciji. Zato sve više zemalja zabranjuje i hands-free uređaje. Velika Britanija je posebice pooštrila kazne za prekršaj telefoniranja u vožnji, s 30 na 200 funti, zbog visokog broja smrtno stradalih, godišnje između deset i 20 osoba. SAD već godinama provodi kampanje prevencije, jer mobitelu kao uzročniku nesreće pripisuju 2,5 tisuće smrtno stradalih i 330 tisuća ozlijeđenih ljudi godišnje.