DAN BEZ MOBITELA U PROMETU 2022: Obilježavamo 2. travnja


Porukom ‘Svaki dan bez mobitela je dobar dan!’ udruga Hrvatskih menadžera sigurnosti kreće u nacionalnu i već tradicionalnu, šestu po redu, kampanju Dan bez mobitela u prometu.

Od ove godine datum obilježavanja Dana bez mobitela u prometu bit će 2. travnja, a najveća će akcija podizanja svjesnosti o opasnostima koje nosi korištenje mobitela za vrijeme vožnje automobilom, motociklom ili biciklom, te upotreba mobitela tijekom prelazak prometnica biti organizirana u suradnji s PU Zagrebačkom na zagrebačkim prometnicama.

Upravo tamo gdje se mobitel, a svjedoci smo tome svaki dan, i najviše koristi i kada tada svaka sekunda postaje ona rizična da se dogodi prometna nesreća zbog snažne distrakcije mobitela koju on čini na sudionike u prometu.

Dan uoči HUMS organizira veliku konferenciju ‘Mi i naši gadgeti u prometu’ na kojoj će sudjelovati stručnjaci i područja prometa i sigurnosti te predstavnici policije. Razgovarat će se o izazovima koji su pred nama, što se sve može unaprijediti u prometnoj sigurnosti, a ponajviše kako utjecati na promjenu ponašanja i loših navika kojima ugrožavamo svoj i tuđe živote.

Brojke stradalih na hrvatskim cestama su, nažalost, opet u trendu rasta. Lani je čak u odnosu na prethodnu godinu bilo 23 posto više poginulih u cestovnom prometu i 11 posto više teško ozlijeđenih osoba. Koliko je tome kumovao mobitel preciznijih podataka nema. No, da je on sve češći uzročnik prometnih nesreća bilježi se i u kaznenoj evidenciji policije, tužiteljstava i sudova, jer forenzika koja se primjenjuje nakon nesreće i ispituje te dokazuje je li mobitel bio korišten sve se bolje koristi.

Samo lani najmanje su se dvije teške nesreće sa smrtnim posljedicama dogodile isključivo radi korištenja mobitela za vrijeme vožnje. Podsjetimo se dva strašna slučaja za koja je dokazano da su vozači u trenutku počinjenja prometnih nesreća, bolje rečeno udara u vozila koja uopće nisu primijetili da su im na putu, svoju pažnju umjesto na promet imali na mobitelu.

Na brzoj cesti Split-Klis lani je 11. veljače 25-godišnji vozač kamiona tipkao na mobitel naletio na ophodarsko vozilo. Jedan je radnik poginuo, drugi je teško ozlijeđen. Nesreća se dogodila u 12.45, a forenzika je otkrila da je vozač kamiona na mobitelu razmjenjivao poruke od 12 sati. Dakle, punih 45 minuta, zbog čega je potpuno izgubio kontrolu nad prometom, ophodarsko vozilo uopće nije primijetio. Pola godine kasnije, u rujnu se na autocesti A1 kod Brinja dogodila teška prometna nesreća u kojoj je život izgubilo jedno dijete. Optužen je 46-godišnji vozača kamiona koji se s njim u punoj brzini zabio u automobil poljske obitelji koji je bio na zaustavnom traku autoceste. Vozač ih nije vidio niti je imao kontrolu nad kamionom, jer je njegova pažnja, kako je ustanovljeno u istrazi, bila usmjerena na mobitel.

Zato kampanjom Dan bez mobitela u prometu, koja se obilježava 2. travnja, jer je taj datum u svijetu i uistinu bio posljednji dan bez mobitela u prometu. Podsjetimo, prvi se poziv s mobilnog telefona ostvario 1973., 2. travnja u New Yorku i nakon toga ništa više nije bilo isto. Koliko god nam je mobilna komunikacija donijela pregršt benefita, kao ljudi nismo se dovoljno potrudili novim tehnološkim mogućnostima prilagoditi i svoja ponašanja, pa smo na prometnicama postali prijetnja jedni drugima. Samo zbog jednog poziva, jedne poruke, pogleda na Internet ili društvene mreže, zbog jednog selfija… Kampanja Dan bez mobitela u prometu podiže svijest o opasnostima korištenja mobitela u prometu i to od strane svih sudionika u prometu, a dokazuje kroz godine kako je loše navike i ponašanja moguće mijenjati.