Gradonačelnik Milan Bandić obišao semafor budućnosti

18. 10. 2019.

Uoči nacionalnog Dana bez mobitela u prometu koji se obilježava u ponedjeljak 21. listopada danas je gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima obišao raskrižje na kojem je u okviru projekta i kampanje osvješćivanja postavljen novi tip semafora koji upozorava pješake zadubljene u ekrane mobitela da im je upaljeno crveno svijetlo.

„Grad Zagreb je partner u ovom pilot projektu kroz koji želimo povećati razinu sigurnosti u gradu, konkretno s njim upozoriti pješake da nisu sami na cesti, da i oni trebaju biti odgovorni dok su u prometu i da je korištenje mobitela dok se prelaze raskrižja jako opasno ponašanje“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Zagreba.

„Ovakav je tip semafora, koji je postavljen u Zagrebu, prvi u Europi. Njegova je funkcija preventivna, treba upozoravati pješake koji su umjesto na promet koncentrirani na razgovor ili poruke na mobitelu, da ne mogu priječi raskrižje jer je upaljeno crveno. Ako se uz pomoć ovakvog semafora u prometu od stradavanja spasi pješak ili biciklist kojima pažnju i oprez smanjuje gledanje u ekran mobitela, nema razloga da se ovakva pomoć u prometu postavi još negdje u našem gradu ili u Hrvatskoj“, naglasio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je nositelj projekta Dan bez mobitela u prometu.

Kad govorimo o opasnim navikama u prometu nisu samo vozači ti koji ih čine, istaknula je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu.

„Jako puno pješaka prelazi raskrižja koristeći mobitel i njima se također događa distrakcija, odnosno, zbog ometene pažnje tijekom razgovora ili komuniciranja putem mobitela ne vide da se promijenilo svjetlo na semaforu. To se tiče i biciklista, a danas i romobilista, kojih je sve više, a isto ih se tretira pješacima, makar zbog nepažnje zbog korištenja mobitela učas mogu izletjeti pred automobile. Tako da smo ovim pilot projektom postavljanja novog tipa semafora kroz kampanju željeli otvoriti temu i o tim aspektima opasnih ponašanja i vidjeti na koji ih način možemo prevenirati“, podvukla je Renata Ivanović.