I novinari na istraživačkom poligonu probali voziti ometani mobitelom

18. srpnja 2018.

U okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, koji se kao kampanja osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu organizira drugu godinu zaredom, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti provodi istraživanje distrakcije uzrokovane korištenjem mobitela u vožnji, kojim povodom je organizirala i konferenciju za novinare. 

Radi se o prvom takvom istraživanju u Hrvatskoj, koje se provodi pod nadzorom Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti na čelu s profesorom Markom Ševrovićem, predstojnik Zavoda. Za potrebe istraživanja tvrtka ORXY je kao partner projektu Dan bez mobitela u prometu ustupila svoj poligon Centra za sigurnu vožnju, na kojem tim ispitivača ovih dana simulira uvjete i moguće prepreke na cesti, te niz različitih načina na koja vozači koriste mobitel. Ispitivači mjere vrijeme reakcije vozača na pojavu prepreke, vodenog stupa koji se nenadano pojavljuje poput pješaka, biciklista ili drugog vozila na cesti. Simulacije niza različitih situacija izvode Dijana Beganović, Nikola God i Ivan Krmpotić s Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba.Vozači u istraživanju nisu profesionalci. Štoviše, različite su dobi, spola i dužine vozačkog staža, kako bi istražili postoje li razlike u distrakciji ovisno na dob i dužinu vozačkog staža. 

Nakon provedenog istraživanja rezultati će biti objavljeni u brošuri koja će biti prezentirana u rujnu, naglasio je Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a.

„Bit će to ujedno i edukativna publikaciju koja će se moći koristiti u prometnim školama i autoškolama. Osim podataka o distrakciji korištenja mobitela za volanom u brošuri će se naći obilje podataka o današnjem fenomenu korištenja komunikacijskih tehnologija u autokabini i u prometu uopće. Bit će tu analiza i promišljanja struke o tome što nam je i kako činiti da bi povećali sigurnost u cestovnom prometu, odnosno, smanjili broj nesreća uzrokovanih upravo distraktima kakav je danas postao mobitel“, najavila je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu:„ Ove godine ćemo u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu organizirati i konferenciju „Mi i naši gadgeti u prometu – izazovi i opasnosti“ na kojoj će osim prometnih i policijskih stručnjaka o fenomenu korištenja modernih komunikacijskih tehnologija u prometu s aspekta sigurnosti na cestama raspravljati i IT stručnjaci te predstavnici autoindustrija.“ 

Sve će to biti najava obilježavanja 21. 10. kao Dana bez mobitela u prometu 2018., koji je lani pokrenuo HUMS kao dugoročni projekt za kampanje osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu. Lani je u okviru projekta provedeno i istraživanje navika i ponašanja sudionika u prometu koje je pokazalo da u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka dok prelazi prometnicu.  

Danas je istraživački tim na poligonu Centra za sigurnu vožnju omogućio i novinarima da sami probaju voziti pod distrakcijom i preprekama i osjetiti što se događa a automobilom kad nije pod kontrolom vozača. 

Prepreke su vodeni stupovi koji za ovu prigodu glume pješake, bicikliste, majke ili očeve kako prelaze cestu s bebom u kolicima ili naprosto osobe koje pretrčavaju prometnicu da bi sustigli tramvaj ili autobus. Taj vodeni stup se pred vozačem nepredviđeno uzdiže, a vozač ga mora primijetiti i reagirati, zakočiti ili zaobići, a ne pregaziti. Ispitivači mjere što se događa kad vodeni stup iskoči vozaču kad je za mobitelom, a što kad istom brzinom i na istoj ruti ceste vozi koncentriran na promet.