KONFERENCIJA ZA NOVINARE – Kampanjom protiv opasnih navika 

30. lipnja 2017.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u petak je na konferenciji za novinare organiziranoj u Hrvatskom novinarskom društvu predstavila projekt pod nazivom ‘Dan bez mobitela u prometu’ u okviru kojega pokreće kampanju prevencije i osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu. Ovom prilikom prezentirani su rezultati istraživanja ponašanja i navika vozača automobila, biciklista i pješaka vezano za korištenje mobitela u prometu, a koje je kao prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj.

Rezultati istraživanja su pokazali porazne podatke: više od 90 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje,33 poto biciklista dok pedalira i čak 50 posto pješaka dok prelaze raskrižja i prometnice. Istraživanje je pokazalo kako građani takvo ponašanja ne tretiraju opasnim jer je čak 50 posto ispitanika  izjavilo kako ga ne bi mijenjali bez obzira na visinu kazne. 

Rezultate istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu provedeno u lipnju na tisuću ispitanika reprezentativnog uzorka u 21 županiji prezentirala je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu. Podvukla je kako temeljem rezultata istraživanja slobodno možemo zaključiti da vozači takvo ponašanje ne smatraju nepoželjnim ili neodgovornim, jer gotovo svi bez zadrške priznaju kako koriste mobitel za vrijeme vožnje. 

„Upravo je zato važno provoditi kampanje osvješćivanja, ukazivanja na opasnosti takvog ponašanja i istodobno dizanja svijesti o potrebi njegova mijenjanja i podizanja odgovornosti kod svih sudionika u prometu, jer je mobitel danas četvrti ubojica na cesti! Takve kampanje moraju biti dugoročne, jer loše se navike teško mijenjaju. Kroz njih pozivamo građane da se što više uključe, da loše navike mijenjaju prvo sami, te da šire poruku o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako bi se u konačnici smanjio broj nesreća i smrtnih stradanja“, naglasila je Renata Ivanović. 

O broju prekršaja i iskustvima policije vezano uz korištenje mobitela u prometu govorio je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Služba za sigurnost u cestovnom prometu istaknuvši podatak kako je po učestalosti prekršaja uporaba mobitela šesta na ljestvici. Prosječno godišnje se u prekršaju telefoniranja za volanom ulovi oko 35 tisuća vozača, što je 4,5 posto u ukupnom broju prekršaja ponašanja u cestovnom prometu. 

„Svaki smo dan svjedoci koliko ljudi masovno koriste mobitel u vožnji, svi to vidimo, kad automobili počnu vrludati u traci, kad krenu ulijevo i izlaze iz trake u suprotnu, u velikoj se većini slučajeva radi o telefoniranju za volanom. Iako mnoge te situacije prođu bez nesreća, ne smijemo se opustiti i prepustiti takva ponašanja slučaju. Razmišljamo u smjeru da se za te prekršaje povise novčane kazne. One danas iznose 500 kuna, a ako plati na licu mjesta prekršitelj može proći i dvostruko jeftinije, s 250 kuna. Tako da takva penalizacija za sada nema željeni učinak“, najavio je Huljak.   

O mobitelu kao jednom od danas najvećem distraktoru u prometu govorila je profesorica psihologije Ljiljana Mikuš, pročelnica Sekcije za prometnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva i naglasila kako istraživanja na tu temu dokazuju da je vjerojatnost nesreće zbog korištenja mobitela u vožnji povećana za četiri do devet puta. 

Mobitel vozači za volanom najviše koriste za razgovor, potom za navigaciju, a na trećem je mjestu SMS. Iako gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje opasno, čak 38,7 posto navodi da ga ne bi mijenjali bez obzira na visinu kazne, a 7,2 posto smatra da je kažnjavanje nepotrebno. Što se biciklista tiče, svaki treći tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima i sluša glazbu. 

Kampanju prevencije ‘Dan bez mobitela u prometu’ predstavio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je nositelj projekta kojega podupire Nacionalni program za sigurnost u cestovnom prometu: „Zadali smo si težak zadatak, objasniti ljudima da niti jedan poziv ili SMS dok smo u vožnji nije dobar.  Samo jednu sekundu nepažnje možemo platiti najskuplje. S obzirom da ovaj projekt nije jednokratne upotrebe, nego je zamišljen imati kampanju Dan bez mobitela u prometu“ svake godine, simbolički datum je 21. listopada – idemo s porukom kako nijedan poziv i niti jedan SMS nije vrijedan našeg zdravlja i našeg života.“ 

Kao izaslanik premijera i Vlade na konferenciji je sudjelovao i Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova koji je naglasio kako su upravo ovakve kampanje najbolji put prevenciji jednog od danas za sigurnost u prometu vrlo opasnog načina ponašanja: „Upravo stoga kroz Nacionalni  program sigurnosti cestovnog prometa podupiremo i ovu kampanju! Cilj nam je na godišnjoj razini za pedeset posto smanjivati broj prometnih nesreća i vjerujemo da će projekt Dan bez mobitela u prometu pridonijeti ostvarenju tog cilja.“