Mobiteli i ‘drive in’ testiranja na COVID-19

28. 08. 2020.

Osiguravajuća društva u Velikoj Britaniji mogla bi ukinuti police osiguranja osobama koje u ‘drive in’ testnim centrima na COVID-19 koriste mobitele. Telefonirajući dok čekaju na testiranje Britanci riskiraju velike novčane kazne zbog britanskog zakona koji nalaže da vozač ne smije koristiti mobitel dok god mu je upaljen motor automobila. To znači da vozači podliježu kaznama za korištenje mobitela dok čekaju na semaforu, ali i u ‘drive in’ restoranima brze prehrane ako plaćaju mobitelom ili jednostavno upisuju novu destinaciju u mobilnoj navigaciji.

Ovaj zakon postaje problematičan u ‘drive in’ testnim centrima na COVID-19  jer su vozači zbog zdravstvenih i sigurnosnih razloga tijekom pandemije primorani koristiti mobitele u komunikaciji s osobljem testnog centra. Vozači koji koriste mobitel za vrijeme vožnje ili dok god im je motor automobila upaljen riskiraju kaznu od 200 funti kao i šest kaznenih bodova. Oni koji su u ovom prekršaju  uhvaćeni drugi put u vremenskom razmaku manjem od dvije godine automatski ostaju bez vozačke dozvole te ponovno moraju polagati vozački ispit. U ekstremnim slučajevima, kada vozači koji koriste mobitel u prometu riskiraju tuđe živote mogu biti kažnjeni s 1000 do 2500 funti te doživotnim oduzimanjem vozačke dozvole. Osiguravajuća društva također ne pokrivaju štetu nastalu u slučaju nesreće uzrokovane distrakcijom mobilnim telefonom.

Unatoč iznimno strogim zakonima Britanci i dalje često posežu za mobitelom u prometu. ARC Reportova analiza kaže da 23 posto vozača priznaje da redovno telefonira za vrijeme vožnje. Što je više od 10 milijuna vozača. Samo 15 posto anketiranih poštuje službene preporuke i isključuje mobitele za vrijeme vožnje dok ih njih 45 posto drži pri ruci gdje postoji velika opasnost da sama vibracija ili zvonjava omete vozača.