Pametne kamere u Australiji love vozače s mobitelima

18. 12. 2019.

Australci su prvi u svijetu postavili prometne kamere koje koriste umjetnu inteligenciju za otkrivanje vozača dok koriste mobitel za volanom! Pametne kamere odmah pregledavaju snimke, same detektiraju prekršitelje i tako odabrane snimke šalju Centru za prometnu sigurnost čiji ljudi dalje s tim dokazima o prekršajima šalju kazne. 

Cijeli je projekt pokrenut početkom godine i to kao pilot projekt kroz koji se mjerila učinkovitost kamera. U tom su razdoblju kamere snimile i provjerile 8,5 milijuna vozila i ustanovile više od 100 tisuća prekršaja korištenja mobitela u prometu. 

Budući da su se kamere pokazale vrlo učinkovite, početkom prosinca puštene su u rad. Prva tri mjeseca vozači koje uhvate u prekršaju dobit će na kućnu adresu prvo pismo upozorenja. Budu li ponovili prekršaj slijedi im kazna u visini 344 australskih dolara, dok će kazna za korištenje mobitela u školskoj zoni znatno viša – čak 457 australskih dolara. Nakon proteka tri probna mjeseca vozači koji će raditi prekršaj korištenja mobitela za volanom više neće dobivati upozorenja, nego odmah kaznu.

Predviđa se da će ove kamere u idućih pet godina spriječiti oko sto teških nesreća! Ovaj projekt Centra za prometnu sigurnost New South Walesa inače podržava 80 posto ispitanika.