POLICAJAC BORIS KLINEC: U akcijama kontrole korištenja mobitela uhvatimo sve više prekršitelja, a neke i više puta!

15. 09. 2020.

Premda je dokazano da je mobitel jedan od četiri ubojice na cesti, da je korištenje mobitela za vrijeme vožnje opasno jednako kao i pijanstvo, da broj stradalih zbog korištenja mobitela iz godine u godinu raste… većina vozača i nadalje razgovara, šalje poruke ili surfa po društvenim mrežama dok voze. Boris Klinec, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU Vukovarsko-srijemske županije, govori o svojim iskustvima kontrole vozača na cestama njegove županije.

Prema Biltenu MUP-a o stanju u prometu prošle godine prekršaji zbog korištenja mobitela u vožnji prestigli su broj prekršaja zbog alkoholiziranosti vozača. Jeste li u kontrolama i vi primijetili da raste broj onih koji koriste mobitel u vožnji?

Korištenje mobitela u vožnji u Hrvatskoj je prvi put zabranjeno 2004. godine, iako su tada mobiteli u masovnoj upotrebi bili već petnaestak godina. Udio prekršaja zbog upotrebe mobitela od svih naplaćenih kazni u prometu je kod nas u prosjeku od pet do osam posto. Nastojimo educirati vozače koliko je to opasno.

Kako ih educirate?

Vozačima uhvaćenima da koriste mobitel, tijekom provođenja planiranog i ciljanog nadzora korištenja mobitela u vožnji, uručimo letak na kojemu je objašnjeno što je distrakcija i zašto je opasna. Jednom tjedno organiziramo akciju kontrole korištenja mobitela u vožnji, isključimo ih privremeno iz prometa na sigurno mjesto i sankcioniramo ih. Kazna je tisuću kuna.

Kako se opravdavaju vozači koje uhvatite s mobitelom na uhu?

Govore da su se morali javiti jer im je u pitanju posao, imaju hitan slučaj jer je netko bolestan, imao je važan dogovor, neki priznaju da su toliko odlutali da nisu ni primijetili kako su se javili na mobitel u vožnji i tako dalje. Imamo recidiviste kojima je opravdanje da bi izgubili jako puno novca da se nisu javili.

Neke zemlje imaju veće kazne za one koji ponove prekršaj, u nekima im čak prijeti oduzimanje vozačke dozvole. Imate li vi instrumenata da jače kaznite ponavljače prekršaja?

Nažalost, nemamo. Imamo osoba koje u kratkom roku više puta kaznimo za korištenje mobitela. Ako plate odmah kazna im ne ulazi u prekršajnu evidenciju, a očito imaju dovoljno novca za plaćanje kazni. Ne možemo im zbog toga dati niti negativne bodove i tako im ugroziti posjedovanje vozačke dozvole.

Jeste li pokušali učiniti nešto da se to promijeni?

Na stručnim skupovima I u neformalnim druženjima inicirali smo predstavnicima  osiguravajućih društava da takvim prekršiteljima uskrate bonus kod osiguranja, ali za sada je ostalo samo na razgovoru.

U ukupnom broju prometnih nesreća, koliko ih je izazvano zbog mobitela u vožnji?

To je teško dokazati. Vještačenjem mobitela može se utvrditi da ga je u trenutku nesreće vozač koristio, no za dokazivanje na sudu moramo pronaći sugovornika koji će potvrditi da su baš tada razgovarali. Obično sud uvrsti i mobitel u uzroke nesreće, ali nema čvrstih dokaza da se nesreća baš dogodila zbog mobitela.