Saborski odbori donijeli odluku o proglašenju 21. 10. nacionalnim Danom bez mobitela u prometu

11. srpnja 2019.

Jednoglasno su danas članovi dvaju saborskih odbora prihvatili prijedlog Hrvatske udruge menadžera sigurnosti da se 21. 10. proglasi nacionalnim Danom bez mobitela u prometu! Upravo je to bila i tema i rasprave zajedničke sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu na kojoj je posebice naglašena važnost osvješćivanja opasnosti o korištenju mobitela u prometu od strane svih sudionika, jer je danas mobitel četvrti ubojica na cesti.

“Korištenje mobitela u prometu velik je sigurnosni problem u Republici Hrvatskoj kao i u svijetu te brojne države ulažu u kampanje osvješćivanja i prevencije. Smatra se da je korištenje mobitela u prometu četvrti uzročnik smrti na europskim cestama. Proglašenjem 21. listopada – „Nacionalnim danom bez mobitela u prometu“ povećat će se svjesnost o opasnostima njegova korištenja kod vozača, biciklista, ali i pješaka u prometu”, naglasio je Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Pero Ćosić, predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu podvukao je činjenicu kako upotreba mobitela kod vozača prema istraživanjima dva do tri puta usporava vozačeve reakcije, te naglasio da je pojava korištenja mobitela u prometu od strane svih sudionika u Hrvatskoj izrazito visoka te kako kampanje organizirane povodom obilježavanja Dana bez mobitela u prometu mogu imati dobar učinak na smanjenje njegova korištenja i u konačnici utjecati na smanjenje nesreća u prometu!

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, istaknuo je svesrdnu podršku MUP-a i Ravnateljstva projektu Dan bez mobitela u prometu: “Korištenje mobitela je velik problem, a policiji nije u cilju kažnjavanje, nego prevencija i ovakve kampanje valja podržati”, podvukao je Ćelić.

“Već treću godinu zaredom provodimo kampanju i aktivnosti osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu i obraćamo se svim sudionicima, ne samo vozačima, kako se to uobičavalo do sada raditi u sličnim preventivnim akcijama, tako da se o opasnostima korištenja mobitela upozorava i osvještava i pješake i bicikliste, kod kojih je također ta navika izrazito prisutna. Posebna nam je u tom bila važna podrška koju imamo od strane MUP-a i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Problem se neće riješiti preko noći, ali možemo i trebamo utjecati da se osvijesti opasno ponašanje i da se te navike smanje, jer je smrtnost uzrokovana korištenjem mobitela u prometu velika”, rekao je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je i inicijator prijedloga proglašenja 21. 10. nacionalnim Danom bez mobitela u prometu.

Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu je naglasila kako je on prvenstveno kreiran kao dugoročan projekt provođenja kampanja, jer u protivnom neće biti moguće postići rezultate, smanjenje korištenja mobitela u prometu, a u konačnici smanjenje broja nesreća uzrokovanih upotrebom mobitela u prometu i to od strane svih sudionika: “Zato je odluka da se 21. 10. proglasi nacionalnim Danom bez mobitela u prometu posebice važna, jer će taj datum dugoročno moći biti povodom organiziranja kampanja te uključivanja sve većeg broja ljudi u koji će širiti svijest o odgovornom ponašanju u prometu, a vezano za korištenje mobitela.”