U Nizozemskoj igraju igrice dok voze i ne strahuju od kazni

16. 09. 2020.

Nizozemski Institut za istraživanje cestovne sigurnosti (SWOV) u svom je posljednjem barometru o upotrebi mobitela u prometu otkrio kako broj vozača automobila, motorista, biciklista i pješaka koji koriste mobitel u prometu raste, unatoč upozorenjima, edukacijama i kaznama.

 Istraživanje provedeno na uzorku od 3768 ispitanika u dobi od 18 do 80 godina i 300 ispitanika u dobi od 12 do 17 godina pokazalo je da je upotreba mobitela u prometu porasla sa 66,1 posto 2017. na 68,7 posto u prošloj godini.

Samo dva ispitanika platila su kaznu zbog korištenja mobitela, a gotovo polovica mladih biciklista vjeruje kako je šansa da budu kažnjeni zbog toga vrlo niska. Zanimljivo je i da ispitanici koji su zbog korištenja mobitela izazvali nesreću češće koriste mobitel u prometu od onih koji nisu izazvali nesreću.

Ispitanici danas koriste mobitel manje za razgovor i slanje poruka, a više zbog navigacije, slušanja muzike i igranja igrica. Djeca od 12 do 17 godina više koriste mobitel u prometu nego odrasli, a glavni razlozi za to su rastući socijalni pritisak, primjerice surfanje po društvenim mrežama, navika te vjerovanje da korištenje mobitela u prometu nije opasno. 

Odrasli ispitanici koriste mobitel u prometu jer su uvjereni u vlastitu sposobnost da to učine na siguran način, a isto su kao i mladi izloženi socijalnom pritisku te su navikli na stalno korištenje mobitela.