Više od deset prijava dnevno na OSVOJI VOZAČKI!

Na Nagradni natječaj ‘Osvoji vozački!’ koji je otvoren 9. rujna u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu, već se u prvih par dana svojim radovima prijavilo više od 50 natjecatelja!

Na nagradno pitanje “Zašto ne mobitel u prometu?” natjecatelji su svoju kreativnost u odgovoru najviše izrazili pjesmama, potom fotografijom i crtežom, a puno je i kreiranih poruka i poziva na odgovorno ponašanje. Pojedini natjecatelji već su skupili  impresivan broj lajkova, kako bi se probili u finale i svojim kreativnim radom konkurirali za glavnu nagradu – plaćenu vozačku školu po izboru i polaganje ispita B kategorije. Osim glavne nagrade ostali finalisti dobit će vrijedne poklon pakete Dan bez mobitela u prometu. 

Prema kreativnosti i brojnosti natjecatelja vidi se da znaju kako je mobitel četvrti ubojica na cesti te da niti jedan poziv ili poruka nisu vrijedni života. Oni svojiim sudjelovanjem i kreativnim radovima tu poruku dijele svojim prijateljima što je bitno jer je, na žalost, navika korištenja mobitela u prometu u Hrvatskoj izrazito prisutna. Prvo istraživanje ponašanja i navika korištenja mobitela u prometu koje je Dan bez mobitela u prometu proveo pokazuje da čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista i 50 posto pješaka u Hrvatskoj koristi mobitel u prometu. 

Kako se navike teško mijenjaju cilj nagradnog natječaja je osvijestiti mlade koji još nisu postali vozači i usvojili loše navike korištenja mobitela za volanom da takvo ponašanje niti ne usvoje. Zato je bitno znati da su reakcije vozača tri puta sporije s mobitelom za volanom! Svojim odgovornim ponašanjem nove generacije vozača tako će biti pozitivna promjena vozačke kulture u Hrvatskoj, pa je za vjerovati da će sljedeće istraživanje pokazati kako vozači puno manje koriste mobitel za volanom, odnosno, da se zato i smanjio broj stradalih na cesti zbog upotrebe mobitela u prometu! 

Oni koji se još nisu uključili u nagradni natječaj imaju priliku to učiniti do 5. listopada.   Svoj kreativni odgovor na pitanje – Zašto NE mobitel u prometu? Trebaju podijeliti na vlastitom Facebook ili Instagram profilu te označiti @DanBezMobitelaUPrometu i #OsvojiVozački! 

A ako vozačku već imate, ne zaboravite podržati svoje favorite i lajkati njihove uratke na #OsvojiVozački!