MISIJA

Dan bez mobitela u prometu je projekt kreiran s idejom dugoročne organizacije kampanja prevencije korištenja mobitela u prometu i s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih upravo ovom navikom.

Upotreba mobitela u prometu predstavlja velik sigurnosni problem u cijelom svijetu, nazivaju ga četvrtim ubojicom na cestama i brojne države značajno ulažu u kampanje osvješćivanja i prevencije. Projekt Dan bez mobitela u prometu je pokrenut 2017. godine, kada je 21. 10. na zagrebačkom Cvjetnom trgu svečano i uz prisustvo brojnih građana, osoba iz javnog života i političara, inauguriran datum povodom kojega ćemo i svake iduće godine organizirati kampanje ovješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu i pozivati na odgovorno ponašanje svih sudionika s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća.

Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan!

Pojava korištenja mobitela u prometu rasprostranjena je u cijelom svijetu i Hrvatska nije izuzetak, što nažalost svakodnevno i sami vidimo na cesti – brojne vozače i bicikliste koji za volanom telefoniraju, kao i pješake dok prelaze prometnice zadubljene u svoje mobilne ekrane.

Nema precizne statistike prema kojoj bi se znalo koliko prometnih nesreća uzrokuje mobitel. Nema propisa za postupke po kojima bi policija prilikom očevida, te pravosuđe prilikom sudskih postupaka, mogli utvrđivati je li mobitel korišten u trenutku nesreće. Policija kroz godinu radi ciljane kontrole korištenja i mobitela u prometu i prema tim rezultatima dobivamo statistiku koja kaže da se godišnje u tom prekršaju uhvati 39 tisuća vozača, što je 4,7 posto u odnosu na ukupan broj svih prekršitelja u prometu.

Istražili navike i distrakciju uzrokovanu mobitelom

Zahvaljujući rezultatima istraživanja navika i ponašanja vezano za korištenje mobitela u prometu, kojega smo u okviru projekta proveli kao prvo takve vrste u Hrvatskoj, mogli smo zaključivati da je korištenje mobitela u prometu ponašanje koje se smatra društveno prihvatljivim i ne shvaća se opasnim i neodgovornim, kao što je to, primjerice, slučaj s brzinom, alkoholom ili drogom. Čak 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista i 50 posto pješaka prilikom prelaska raskrižja i prometnica. Korištenje mobitela se tretira potrebom i nužnošću u svakodnevnom životu, i vrlo je niska svijest o razini distrakcije koju radi korištenje mobitela u prometu. Zato smo proveli i prvo istraživanje distrakcije uzrokovane korištenjem mobitela za volanom, koje je pokazalo i do tri puta sporuje reakcije vozača ako ima mobitel u ruci!

Niti jedan poziv ili poruka nisu vrijedni života

Prvenstveni cilj kampanje je podizanje svjesnosti kod svih sudionika u prometu (vozača, biciklista i pješaka) da je korištenje mobitela u prometu neodgovorno ponašanje prema sebi i drugima i da je jako opasno, jer zbog distrakcije dolazi do teških prometnih nesreća. Cilj kampanje je promijeniti neodgovorno ponašanja u odgovorno – prema sebi i drugima i stvoriti nove, odgovorne i sigurne navike u prometu. Projekt ima ciljeve i u širem društvenom kontekstu: sigurniji promet na cestama, čuvanje života i zdravlja građana, smanjenje materijalnih troškova uzrokovanih prometnim nesrećama…

Projektu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, podupire ga Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Fakulteta prometnih znanosti Zagreb i Hrvatske gospodarske komore.