NOVOSTI

HEP – predvodnik elektrifikacije prometa u Hrvatskoj

Promet danas igra jednu od presudnih uloga u razvoju turizma, jednoj od najvažnijih grana hrvatskog  gospodarstva. Uz promet, uspješnom turizmu sve više pridonosi izelena ekonomija, odnosno ulaganja u smanjenje otiska ugljika u okoliš teočuvanje prirode i prirodnih resursa, poput pitke vode, zraka i tla. U toj zelenoj tranziciji, ne samo gospodarstva, već i cijelog hrvatskog društva,veliki doprinos daje i Hrvatska elektroprivreda kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i razvoj elektro mobilnosti kroz brend ELEN.

Pod brendom ELEN nalazi se HEP-ova mreža s više od 280 javno dostupnih punionica za električna vozila. ELEN punionice nalaze se na području Grada Zagreba i svih 20 županija. ELEN mreža punionica pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka.

KAMPANJA HRVATSKIH AUTOCESTA „Čuvajte život, vežite pojas!“

Jeste li znali da gotovo polovica poginulih vozača i putnika u Hrvatskoj nije

koristilo sigurnosni pojas u vozilima? Da je više od 90 posto teških

stradavanja i smrti prilikom sudara, uslijed ispadanja osoba iz vozila, upravo posljedica nevezivanja sigurnosnim pojasom. Istraživanja pokazuju da sigurnosni pojas smanjuje rizik od ozbiljnijih ozljeda i smrti prilikom prometne nesreće za čak 50 posto.

 Vezivanje pojasa može spasiti život kada se nesreća dogodi, kao što suzdržavanje od korištenja mobitela u prometu može spriječiti da se prometna nesreća dogodi, jer ta samo jedna sekunda nepažnje učestalost

prometnih nesreća utrostručuje.

NACIONALNI DAN SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA 2022.

Prije tri godine Hrvatski sabor je 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa. Bilo je to na inicijativu projekta Dana bez mobitela u prometu, koji kampanjama osvješćivanja i akcijama prevencije u suradnji s policijom nastoji utjecati na promjenu loših navika i ponašanja u prometu, koje su u 95 posto slučajeva uzročnici nesreća, smrtnih stradanja i teških ozlijeđivanja . Ove godine i ovim povodom MUP naglasak stavlja na najranjivije skupine u prometu, pješake i bicikliste, čiji je broj stradanja u prometu u porastu. Kako je mobitel već treći ubojica na cesti ovom prilikom također upozoravamo: Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan! Niti jedna sekunda nepažnje nije vrijedna života i zdravlja!

NAGRADNI NATJEČAJ

Koji su tvoji odgovori na situacije što činiti da se mobitel za volanom, na biciklu ili motoru, pa ni prilikom prelaska prometnice i raskrižja ne koristi?


Koja je tvoja poruka?


Što ti misliš da pali, da može odjeknuti u glavi i podići svijest o toj jednoj sekundi nepažnje koja je već mnoge stajala zdravlja i života?


Već šestu godinu HEP generalni sponzor kampanje

Biti

društveno odgovoran u zajednici izazov je svakoj kompaniji. Među one koje daju

podršku akcijama i kampanjama osvješćivanju loših navika i ponašanja, kao što

je korištenje mobitela u prometu, svakako se ubraja Hrvatska elektroprivreda. Kompanija

koja je od prve godine podržala projekt Dan bez mobitela u prometu jer osvješćivanje

o opasnostima njegovog korištenja tiče se svih.

Što svaki roditelj treba znati o autosjedalici

Svake godine u prometnim nesrećama u svijetu pogine 186.300 djece, što znači da su one jedan od najčešćih razloga smrti za djecu do 15 godina.

Nova španjolska kamera registrira upotrebu mobitela i korištenje pojaseva u vožnji

Nova kamera ne prepoznaje samo brzinu vozila, i to na udaljenosti većoj od jednog kilometra, nego registrira i upotrebu mobitela i korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilu.

POLICAJAC ZA PREVENTIVU:

30 posto roditelja ne koristi autosjedalicu – 80 posto ne zna u njoj ispravno vezati dijete!

O korištenju ili nekorištenju autosjedalica te problemima i opasnostima za djecu u vožnji govori Boris Klinec, policijski službenik za preventivu

Pobjednica lanjskog nagradnog natječaja ‘Osvoji vozački’ položila ispit i postala vozačicom 

Monika Vulić, pobjednica Nagradnog natječaja ‘Osvoji vozački!’ upravo je od prve položila vozački ispit

U Nizozemskoj igraju igrice dok voze i ne strahuju od kazni

Nizozemski Institut za istraživanje cestovne sigurnosti u svom je posljednjem barometru o upotrebi mobitela u prometu otkrio kako broj vozača automobila, motorista, biciklista i pješaka koji koriste mobitel u prometu raste

POLICAJAC BORIS KLINEC: U akcijama kontrole korištenja mobitela uhvatimo sve više prekršitelja, a neke i više puta!

Boris Klinec, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU Vukovarsko-srijemske županije govori o…

Hrvatske ceste četiri puta opasnije od irskih ili danskih

Hrvatska je u prošloj godini za 6,3 posto smanjila broj poginulih na svojim cestama u odnosu na 2018. godinu, po čemu je znatno bolja od EU prosjeka koji je tri posto. Međutim, na karti sigurnosti na cestama još smo uvijek među “opasnijima”

Mobiteli i ‘drive in’ testiranja

na COVID-19

Osiguravajuća društva u Velikoj Britaniji mogla bi ukinuti police osiguranja osobama koje u ‘drive in’ testnim centrima na COVID-19 koriste mobitele. Telefonirajući dok čekaju na testiranje Britanci riskiraju velike novčane kazne!

Pametne kamere u Australiji love vozače s mobitelima

Australci su prvi u svijetu postavili prometne kamere koje koriste umjetnu inteligenciju za otkrivanje vozača dok koriste mobitel za volanom!

Poznati trube ZA Dan bez mobitela u prometu!

Do sada su kampanju podržali pjevač Damir Kedžo i glumac Mario Petreković te brojin sportaši. A Ove godine u akciju Potrubi uključili su se i glumica Sara Moser, voditeljica Mia Kovačić, voditelj Frano Ridjan te maneken Petar Puškarić.

Edukativno – preventivna akcija u Požegi

Zajedno s policijskim službenicima PU požeško-slavonske danas je kroz edukativno-preventivnu akciju djeljenja brošure obilježen Dan bez mobitela u prometu na jednom Požeškom raskrižju.

Gradonačelnik Milan Bandić obišao semafor budućnosti

Uoči nacionalnog Dana bez mobitela u prometu danas je gradonačelnik obišao raskrižje na kojem je u okviru projekta postavljen novi tip semafora koji upozorava pješake zadubljene u ekrane mobitela na crveno!

Ne koristi mobitel dok voziš!

Ovom porukom Hrvatske ceste i ove godine su se uključile u kampanju Dan bez mobitela u prometu te upozorili vozače na cestama da mobitelu nije mjesto za volanom jer niti jedan poziv nije važniji od života.

Završio je Nagradni natječaj #OsvojiVozački!

Na nagradno pitanje – Zašto NE mobitel u prometu? pristiglo je 97 kreativnih odgovora. Prebrojani su lajkovi i šest radova s najviše lajkova ušlo je u finale. Idućih dana stručni žiri kampanje odabrat će najkreativniji od njih, a objava imena dobitnika bit će 21.10. na Dan bez mobitela u prometu sa svečanim uručenjem glavne nagrade na konferenciji Mi i naši gadgeti u prometu, kojom će se obilježiti sam dan.

PORUKE NA MOJOJ OBVEZNICI: Ne tipkaj dok voziš, nekome ćeš faliti!

Ove se godine poruka važnosti odgovornog ponašanja u prometu raširila među mladim ljudima od kojih su mnogi potpuno svjesni da je mobitel četvrti ubojica na cesti, da samo sekunda nepažnje može dovesti do tragedije i da to žele promijeniti!

Više od deset prijava dnevno na OSVOJI VOZAČKI!

Na Nagradni natječaj ‘Osvoji vozački!’ koji je otvoren 9. rujna u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu, već se u prvih par dana svojim radovima prijavilo više od 50 natjecatelja!

9. rujna POČINJE NAGRADNI NATJEČAJ!

Ovu vrijednu nagradu moći će osvojiti natjecateljica ili natjecatelj koji na kreativan način odgovore na pitanje “Zašto ne koristiti mobitel u vožnji?”

21. 10. postat će nacionalni Dan bez mobitela u prometu

Saborski odbori donijeli su odluku o proglašenju

21. 10. nacionalnim Danom bez mobitela u prometu!

POLICIJA U AKCIJI

Umjesto kazni dijelili brošure “Mobitel – skriveni ubojica na cesti”

I novinari na istraživačkom poligonu probali voziti ometani mobitelom

Provedeno istraživanje distrakcije uzrokovane korištenjem mobitela u vožnji pod nadzorom Zavoda za prometno planiranje i Fakulteta prometnih znanosti

Proglašen Dan bez mobitela u prometu!

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu 21. listopada proglašen Danom bez mobitela u prometu!

KONFERENCIJA ZA NOVINARE – Kampanjom protiv opasnih navika

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u petak je na konferenciji za novinare organiziranoj u Hrvatskom novinarskom društvu predstavila projekt pod nazivom ‘Dan bez mobitela u prometu’